Om Humlestaden
DĂ„tid - Nutid - Framtid
OmrÄdets historia
Detta Ă€r en plats med anor. PĂ„ Jannebergshöjden söder om Pripps bryggeri i Högsbo industriomrĂ„de finns en gravhög frĂ„n sen jĂ€rnĂ„lder â det vill sĂ€ga för ca 3 500 Ă„r sedan!
Under vikingatiden förekom livlig kontakt med vÀstra och södra Europa. Bland annat exporterades idegran till England för tillverkning av armborst och pilbÄgar.
Frölundabyn Ă€r den Ă€ldsta dokumenterade byn i nuvarande Högsbo och lĂ€r ha funnits redan pĂ„ 1300-talet. Byn lĂ„g i grĂ€nszonen mellan Sverige och Danmark, vilket under Ă„ren 1366 â 1619 resulterade att befolkningen vissa perioder lydde under Danmark.
Det Ă€r kanske svĂ„rt att tro det â men en gĂ„ng var den hĂ€r delen av Göteborg rena landsbygden. SĂ„ sent som under 1900-talets första hĂ€lft fanns LilleboĂ„s handelstrĂ€dgĂ„rd med 16 tunnland, 14 vĂ€xthus och ett jordbruk pĂ„ 12 tunnland. OmrĂ„det var perfekt för frukttrĂ€d och bĂ€rodling med sin bördiga mark och öppna söderlĂ€ge. Det första industriella företaget etablerades i omrĂ„det först 1935. Det var Sigurd Smiths fabrik för tillverkning av bleckemballage.
Ăl och humle
1972 började Pripps bygga ett helt nytt modernt storbryggeri i Högsbo. Frölundabryggeriet invigdes i juni 1976 och dÄ hade man flyttat hela Pripps bryggeriverksamhet frÄn centrala Göteborg till Högsbo. Den vÀldiga byggnaden Àr en modern klassiker i stadsbilden och Àven om Pripps försvann 2002 har inte hantverket att brygga öl gÄtt i graven. Sedan 2015 huserar Göteborgs Nya Bryggeri i Pripps gamla brygghus. Bolaget grundades av ett gÀng f.d. PrippsanstÀllda som ocksÄ bevarat ett fantastiskt bryggerimuseum i lokalerna. Detta blir en naturlig del av Humlestadens framtida profil.
Den nya stadsdelens namn Àr en hyllning bÄde till omrÄdets odlingshistoria och Ät bryggerinÀrvaron. Humle (Humulus Lupulus) Àr en flerÄrig slingervÀxt som kan bli upp till nio meter hög och kan vÀxa hela 30 cm per dygn. Honblomsamlingarna sitter i kompakta knippen som liknar smÄ gröna eller gul-gröna kottar. Humle Àr ölets krydda och dyrbaraste ingrediens. Den bidrar till att ge ölet dess karaktÀristiska beska men tillför ocksÄ aromatiska toner och bidrar till hÄllbarhet.